2015. március 17., kedd

5 jel, hogy ideje elengedned a múltat


Folyton azt halljuk, hogy foggal-körömmel illik ragaszkodni az elért eredményekhez, a párkapcsolatokat pedig minden áron meg kell menteni. Vannak azonban helyzetek, amikor a régi kötöttségek már csak fájdalmat hoznak és hátráltatnak. Ahhoz, hogy az új lehetőségek megérkezzenek az életedbe, helyet kell csinálnod azoknak. Jó, de hogyan?
1. Olyasmit várnak tőled, ami nem te vagy
Minden emberi kapcsolat két alappilléren nyugszik: az egyik lényege az, hogy örülsz a hasonlóságnak, a másik pedig arról szól, hogy tiszteletben tartod a különbségeket.
Kompromisszumokra természetesen szükség van, annak azonban nincs értelme, hogy te folyamatosan másnak akarj tűnni, mint aki és ami valójában vagy.
Ha valaki – legyen szó egy barátról, a párodról, a főnöködről stb. – újra és újra olyasmit vár tőled, amivel te nem tudsz azonosulni, hátrálj ki mielőbb a helyzetből!
Sokkal jobban jársz, ha elengeded a lehetőséget, mintha megerőszakolnád magadat, és lassanként nem maradna semmi, amire büszke lehetsz. Hidd el, egyszerűbb dolog a hiányzó személy után támadt űrt betölteni, mint a saját magad után maradt űrrel szembenézni…
2. Mást mond a másik ember, mint amit tesz
Vigyázz azokkal az emberekkel, akik mindig csak azt mondják, amit hallani szeretnél.
Elképesztően könnyű a nyelve alá beszélni valakinek, ha egy kicsit is ismered, de vajon összhangban vannak az illető cselekedetei a mondataival? Arra ügyelj, hogy mit tesz, ne pedig arra, hogy mit ígér.
Ha egy hozzád közel álló személy mindig mást tesz, mint amit mond, ideje elgondolkodnod azon, van-e helye az életedben.
Ne feledd, még mindig jobban jársz, ha egyedül vagy, mintha rossz társaságban lennél. Egyedül esélyed van egészséges kapcsolatokat kialakítani, egy romboló körben azonban csak a páncélod vastagszik meg, és te hullasz darabokra az idő előrehaladtával.
3. Állandón magadat hibáztatod és sajnálod
Ha nem tetszik valami, változtass a dolgon! Ha erre képtelen vagy, akkor változtass a nézőpontodon.
Nem tudod elkerülni a csalódást és a fájdalmat, de egyáltalán nem mindegy, hogyan éled meg ezeket az érzéseket.
Szembenézel velük, kezeled és feldolgozod őket, majd a megfelelő tanulságok levonását követően továbblépsz, vagy saját magadat kezded bántani, esetleg mártírszerepbe helyezni, amíg a depresszió meg nem fojt?
A negatív gondolkodás törvényszerűen negatív eredményeket szül.
Nem kell hinned ebben, ugyanúgy hat rád a törvény, mint a gravitáció. Nem az számít, hogy mit vett el tőled a világ, hanem inkább az, hogy te mit teszel mindazzal, amid maradt.
4. Elhitted, hogy ennyit érdemelsz csupán
Kiegyensúlyozott emberré válni minden, csak nem egyszerű dolog, de mindenképpen megéri a sok kellemetlenséget és lemondást.
Többek között azt is, hogy elhiszed: igenis tudsz szeretni és szerethető vagy, ezért a „ló nincs, szamár is kincs” kapcsolatok helyett kölcsönös tiszteleten alapuló társulások várnak rád, amint felszabadítod magadat a korlátozó hiedelmek elnyomása alól.
Talán most nem érted, miért úgy történtek bizonyos dolgok, ahogy történtek, de idővel látni fogod, hogy minden kihívás hozott egy megélést vagy egy megértést, melynek segítségével előbbre tudtál lépni az utadon.
5. Nem érzed jól magadat a bőrödben
Ha az életet egy létrához hasonlítjuk, kétség sem fér hozzá, hogy jobb az általad megmászni kívánt létra alján lenni, mint egy olyan létra tetején, amit semmi kedved nincs megugrani.
Bátran vállalj kockázatot, ha nem érzed jól magadat ott, ahol éppen vagy: ha a változástól való félelem miatt a langyos pocsolyában maradsz, soha nem tapasztalhatod meg mindazt, amire igazán vágysz.
Van, hogy már nem tudod megjavítani azt, ami elromlott, és inkább új dologba kell fognod.
Előfordul, hogy kicsit ki kell lépned a komfortzónádból, hogy messziről figyeld mindazt, ami eddig körülvett. A megszokott világodon túl tágas, színes világ vár, rengeteg új lehetőséggel. Miért mondanál minderre nemet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése