2015. március 13., péntek

Így készítsd el a világ legegészségesebb kenyerét otthon!


Egyre többször halljuk, hogy a kenyér többet árt, mint használ. Jó, ha odafigyelünk arra, hogy milyen típusú és minőségű kenyeret vásárolunk, de a legjobb az, ha mi magunk készítjük el otthon az egészséges kenyerünket. Így biztosak lehetünk abban, hogy mentes bármilyen egészségtelen adalékanyagtól.
Íme egy egyszerű, és nagyon egészséges kenyérrecept, egészséges, otthon is elkészíthető és nem tartalmaz káros anyagokat.
Hozzávalók: 300 gramm búzaliszt, 100 gramm zabpehely, 2 evőkanál szezámmag liszt, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál napraforgómag, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1/2 csomag friss élesztő, 50 ml víz.
Elkészítés: A lisztet hagyjuk három napig vízben állni, közben néha cseréljük le a vizet rajta. Három nap után keverjük össze, majd tegyük turmixgépbe. Majd adjuk hozzá a zabpelyhet és a magokat.
Mielőtt belekevernénk a magokat, pirítsuk meg egy kicsit egy serpenyőben. A fél csomag élesztőt keverjük el a vízzel és a cukorral, majd várjuk meg, míg elkezd duzzadni, vagyis felfut. Ezután keverjük össze a lisztes masszával, és adjuk hozzá a sót. Gyúrjuk össze, majd hagyjuk kelni egy fél órát. Tegyük a sütőbe, és 220 fokon süssük 50 percig.
Miért egészséges ez a kenyér?
serkenti a vörösvértestek termelődését, így hatékonyan szabadít meg a méreganyagoktól
csökkenti a koleszterinszintet
megakadályozza a narancsbőr és cukorbetegség kialakulását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése